Greta Thunberg donerar halva sin veckopeng (100kr) till Australiens brandförsvar

Bränderna som rasar i Australien verkar inte ge tecken på att upphöra. Tusentals människor har blivit utan hem och miljontals djur har omkommit i bushfire-lågorna. Trots instanser från brandförsvaret samt voluntärer så är det få som kunnat se sig en ljusning i eldhärden – tills idag.


Nobelprisnominerade klimataktivisten Greta Thunberg har tidigare uttalat sig om bränderna, men nu har hon valt att skrida till handling – och hon gör det på ett sätt som tokhyllas – nämligen genom att skänka bort hälften av sin avsatta veckopeng till Australiens brandförsvarsförening. 17-åringen uttalade sig under en presskonferens tidigt imorse som egentligen skulle handla om hennes kommande möte med klimatjätten Al Gore:

Så fort mamma satte in stålarna för vecka 3 så fick jag eld i baken. Jag kände att jag behövde göra någonting. Jag såg en bild på en död koala i helgen och allt jag kunde tänka på var hur jag kunde hjälpa ännu mer än vad jag redan hjälper genom att skolstrejka. För några minuter gjorde jag transaktionen, hundra kronor flög iväg till Australien. Hundra kronor är hälften av min veckopeng. Jag skulle vilja se er donera hälften av era löner. Om inte – how dare you…not!?”

Gretas initiativ har tokhyllats av twitterprofiler såväl som världsledare. Forna amerikanska presidenten Barack Obama hade detta att säga på Twitter:

“Once again @GretaThunberg shows that she’s better than you in every way. It’s time that y’all wake up”

Vi kontaktade Gretas managers och frågade vad hon skulle spendera de resterande hundra kronorna på“Ekologiska slickepinnar och en propellerkeps”

svarade de.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*