Tjejer, dumpa er kille om han inte gillar Greta Thunberg! #GretaTestet

Fanny Fenster är 29 år, feminist och klimataktivist

Det var dagen efter nyårsafton. Jag var lite smått bakfull – men mest glad. Glad över en ny början. En ny horisont. Nya möjligheter. Jag satt nedsjunken i soffan bredvid min pojkvän. Vår hund Baltazar sussade sött vid mina fötter. Vi tittade på Ivanhoe. En något toxic men ändå rätt bra film. Jag vet inte vad det var som inledde samtalet som skulle förändra mitt liv föralltid. Kanske var det något de sa i filmen, kanske var det det smattrande plusgrads-regnet på fönsterrutan. Något fick i alla fall mig och min pojkvän att komma in på det här med miljön. Av någon outgrundlig anledning hade vi inte diskuterat det tidigare på djupet. Jag kommer i alla fall ihåg att min pojkvän sade någonting i stil med “allt det där är överdrivet” när jag yttrade oro över klimatet.


Det kom som ett slag i magen. Ett isbad. En polarkall-smäll i fejset. “Va?” Skrek jag och flyttade till andra sidan soffan, darrandes. Han tittade på mig förvånat och sen kom den, utläggningen om att klimatkrisen är kraftigt överdriven och att det inte var så bråttom som vissa menar. En ändlös ström av pladder som han måste fått från foliehattar som Alex Jones och hans gelikar forsade ut ur hans käft. Jag kunde inte förstå. Jag kunde inte greppa. Jag kunde inte begripa. Bredvid mig satt ett monster. En som bara några minuter tidigare varit min fina, goa pojkvän hade hux flux förvandlats till en…klimatförnekare!

Vi grälade i timmar. Hans argument blev bara mer och mer absurda och min tro på mänskligheten tynade bort vid varje ord som flög ur hans mun. Till slut orkade jag inte mer. Jag orkade inte höra. Orkade inte se. Mäktade inte med att försvara vetenskapen. Jag tänkte i några minuter. Tyst. Där på soffan. Sedan frågade jag honom frågan som skulle avgöra allt: “Men du gillar väl i alla fall Greta Thunberg?”

“Hon har ingen makt att göra riktig skillnad. Jag tycker det är synd att hon utnyttjas av yttre krafter för att driva en agenda” var hans svar. Jag sprang. Jag tog mina bilnycklar. Jag kutade ut. Jag satte mig i bilen. Jag körde. Bara körde. Tre mil till min systers hus. Där bröt jag ihop. Berättade allt som hade hänt. Jag blev invirad i en filt och fick bara gråta ut allt. Det var över. Min pojkvän hatade Greta Thunberg, ett barn, Sveriges egen Martin Luther King. Och jag hatade honom. Han var nu mitt ex…

Det här var min historia och nu vänder jag mig till alla tjejer som lever tillsammans med en man. Gör #GretaTestet. Fråga din pojkvän rakt ut: Vad tycker du om Greta Thunberg? Det spelar ingen roll om du tror att din pojkvän är världens finaste. Det trodde jag också. Bara kör. Riv av plåstret. Fråga rakt ut. Det finns faktiskt deal breakers som säger SÅ mycket om en person. Om han på något sätt inte dyrkar Greta som alla människor borde så vet du vad du ska göra. Dumpa! Skiten!


Jag har inte sagt ett ord till mitt ex sen den dagen. Jag bor fortfarande hos min syster. Jag hoppas jag aldrig får se hans fula nuna igen. Tjejer, ni kanske också har en varg i fårakläder bredvid er. Gör er själva en tjänst. Gör #GretaTestet.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*