Tommy Körbergs “O’ Helga Natt” förbjuds från att spelas på Sveriges Radio – “Vi har fått nog av skrålande vita män”

Till förmån för en mer mångfaldsorienterad jul väljer Sveriges Radio att plocka bort en del jullåtar från sina spellistor.

Den mäktiga julsången “O Helga Natt” var en gång i tiden synonym med Sveriges kanske främsta operasångare, Jussi Björling, men idag är det för de flesta kanske Tommy Körbergs tappning som är mest bekant. Sången är från början Italiensk men har stöpts i många former och språk – men nu släcker Sveriges Radio ljuset för den, iallafall för i år.


I samband med mångfaldskampanjen #EnMindreVitJul har SR börjat gallra bort julmusik som framförs av vita människor för att istället lyfta fram rasifierade sångare och perspektiv. Tommy Körbergs version av “O Helga Natt” kommer därför att skrotas på samtliga SR-kanaler – detta gäller året ut. Istället kommer versioner gjorda av svenska, rasifierade artisterna Seinabo Sey och Sabina Ddumba att ljuda i radioapparaterna under December månad. Dessa versioner av den gamla sången ska enligt SR ha en mindre klassisk karaktär och präglas av ett RnB och HipHop-sound.

Presschef på Sveriges Radio, Kicki Duyulabmi motiverar beslutet:

“Vi satte oss ned och tänkte, ‘behöver vi verkligen fler vita gubbar som skrålar under juletiden när det finns så mycket mer i musiksverige som kan förgylla högtiden?’ vårt svar var förstås nej. Det är 2018 och när man tänker på #MeToo så är det svårt att motivera varför vita gubbar ska dominera radiovågorna. Vi väljer att släppa fram unga, kvinnliga rasifierade artister istället. Personligen har jag alltid ansett att Tommy Körbergs framförande av “O Helga Natt” varit en solo-orgie av manliga bröl och en gubbigt envis hängivenhet till en patriarkal övermakt”.

Beslutet har väckt starka reaktioner i sociala medier, en kommenterare skriver “Vad kommer härnäst, ska tomten bli en svart kvinna också?” Tommy Körberg har ännu inte kommenterat nyheten.

För att diskutera SRs beslut, skriv under hashtaggen #EnMindreVitJul


Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*